Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Veelgestelde vragen


Wat is een VISles?
Een VISles bestaat uit twee delen: een uur biologie over de fascinerende onderwaterwereld en twee uur visexcursie, waarbij we gaan vissen in een water dichtbij school. De VISles vindt tijdens reguliere schooltijden plaats.

Voor wie is een VISles?
De VISles is gericht op de groepen 7 en 8 van de basisschool. Ook scholen voor speciaal onderwijs komen in aanmerking: in overleg kunnen we dan kijken welke groepen les krijgen en eventueel het niveau aanpassen.

Worden VISlessen het gehele jaar gegeven?
Vislessen worden gegeven vanaf april tot de zomervakantie en in de weken na de zomervakantie tot de herfstvakantie.

Hoe vraag je een VISles aan?
Een docent kan een VISles eenvoudig aanvragen via het aanvraagformulier op de startpagina van Vissenschool.nl.

Zijn er kosten aan een VISles verbonden?
Nee, een VISles is voor de school geheel gratis. Houd er wel rekening mee dat de VISles mogelijk is dankzij de inzet van vrijwilligers die hiervoor een vrije (mid)dag regelen.

Waarom worden VISlessen gegeven?
Een VISles leert kinderen iets over de onderwaterwereld en de vissen in Nederland.
Tijdens de visexcursie krijgen kinderen oog voor de natuur in hun woonomgeving.
Vrijwel alle kinderen vinden het leuk om te vissen. Tijdens een VISles leer je hoe je dat op een goede en verantwoorde manier kan doen, met respect voor vis en natuur.
Vissen werkt ontspannend en verlaagt stressniveaus door de natuurbeleving. Zelfs de drukste kinderen komen aan de waterkant tot rust.
Vissen geeft een gevoel van prestatie en biedt afleiding van dagelijkse routines. Het is een welkome afwisseling voor het gebruik van telefoon, tablet of computer.

Wie geeft de VISles?
Een door Sportvisserij Nederland opgeleide VISmeester/VISjuf geeft de biologieles in de klas. Voor de visexcursie krijgt de VISmeester/VISjuf assistentie van vrijwilligers van de plaatselijke hengelsportvereniging en mogelijk ouders/verzorgers van de leerlingen.

Wie verzorgt de lesmaterialen?
De VISmeester/VISjuf maakt voor de biologieles gebruik van een PowerPointpresentatie en het Vissenschool lespakket Zoetwatervissen, met voor elke leerling een werkboek en de zoekkaarten vissen, waterdiertjes en waterplanten.

Wie verzorgt de visvergunning en hengelmaterialen?
De VISmeester/VISjuf zorgt voor toestemming om in het betreffende water te vissen. Hij of zij neemt alle hengelmaterialen mee en is in het bezit van een geldige VISpas of een speciale dagvergunning voor het vissen met de hele klas.

Wie regelt het vervoer van school naar het viswater?
Er wordt altijd gezocht naar een viswater op loop- of fietsafstand van school. De school zorgt dat de kinderen veilig en op tijd op de juiste bestemming zijn.

Wie draagt zorg voor de veiligheid aan de waterkant?
De school is hiervoor verantwoordelijk; een VISles wordt immers tijdens lestijd gegeven. Uiteraard houden de VISmeester/VISjuf en overige vrijwilligers continu een oogje in het zeil.

Wie begeleidt de kinderen bij het vissen zelf?
De VISmeester/VISjuf en andere vrijwilligers vanuit de lokale hengelsportvereniging zorgen voor uitleg en begeleiding aan de waterkant. Bij voorkeur regelt de school ook ouders/verzorgers of oudere broers of zussen om te assisteren. Bij voorkeur beschikken deze over enige sportvis-kennis.

Ik wil ook helpen bij VISlessen. Hoe meld ik mij daarvoor aan?
Wil jij namens jouw vereniging de jeugd op een goede en verantwoorde manier leren vissen tijdens VISlessen op scholen? Schrijf je dan in voor de cursus VIScoach. Tijdens de cursus VIScoach leer je onder meer hoe je goed met een groep kinderen omgaat en hen begeleidt bij het vissen.

Hoe kan ik ook VISmeester of VISjuf worden?
Daarvoor volg je bij Sportvisserij Nederland eerst de gratis cursus VIScoach, gevolgd door de cursus VISmeester. Beide cursussen worden jaarlijks op meerdere plaatsen in het land gegeven. Ze kosten je weinig tijd en zijn leuk en leerzaam om te doen!

Onze hengelsportvereniging wil ook VISlessen geven. Hoe pakken we dat aan?
Neem contact op met de verenigingsadviseur of jeugdmedewerker van de federatie. Hij of zij bespreekt met jullie de aandachtspunten en acties voor de organisatie van de VISlessen. Veel kinderen zijn na een VISles razend enthousiast en willen vaker vissen, dus dat is een goed moment om een vervolgactiviteit aan te bieden. Denk hierbij aan een basiscursus ‘Vissen voor kids’, die in kant-en-klare vorm online beschikbaar is.

Hoe kan ik mijn vragen over de VISles stellen?
Via het contactformulier op deze website of rechtstreeks aan de VISmeester of VISjuf.


Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.